top of page

Financiële hulpmiddelen

Soms is het mogelijk om op bepaalde gebieden financieel ondersteund te worden. Hieronder ondersteuningsopties voor de LKS patiënt of de verzorgenden onder elkaar gezet.

https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag/dubbele-kinderbijslag-thuiswonend-kind-intensieve-zorg

Met een kind dat intensieve zorg nodig heeft, tussen de 3 jaar en 18 jaar oud is en thuis woont is het soms mogelijk om dubbele kinderbijslag te krijgen. 

https://www.svb.nl/nl/pgb

Met een kind dat intensieve zorg nodig heeft door een ziekte of handicap of als volwassene, is het soms mogelijk een PGB (persoonsgebonden budget) te krijgen. Met dit bedrag kan de benodigde zorg ingekocht worden bij een zorgverlener. 

https://duo.nl/particulier/tegemoetkoming-scholieren/

Als je 18 jaar of ouder bent en voltijd vmbo, havo, vwo, vso of vavo doet heb je nog geen recht op studiefinanciering, maar kun je wel tegemoetkoming scholieren krijgen. Je krijgt de tegemoetkoming zolang je voortgezet onderwijs doet. Als je vavo doet en lesgeld moet betalen krijg je daarnaast ook een vergoeding voor het lesgeld. 

https://duo.nl/particulier/studievertraging/

Als je studeert ontvang je studiefinanciering. Een voorziening prestatiebeurs is een uitzondering op de regels van de prestatiebeurs. Soms lukt het door bijzondere omstandigheden als een chronische ziekte of aandoening niet om (op tijd) af te studeren. Dan kan er soms een uitzondering gemaakt worden op de regels van de prestatiebeurs. 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-met-arbeidsbeperking/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-de-studietoeslag-voor-studenten-met-een-medische-beperking

Als je studeert ontvang je studiefinanciering of een basistoelage tegemoetkoming scholieren, maar met een medische beperking is het niet altijd mogelijk om bij te verdienen naast je studie. Deze studenten kunnen mogelijk een studietoeslag krijgen. (Ze hebben geen recht op een Wajong-uitkering). De studietoeslag vervangt bijverdiensten. De toeslag verschilt in hoogte per leeftijdscategorie en worden ieder halfjaar aangepast, net zoals bij het wettelijk minimumjeugdloon.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong

Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben en hierdoor al op jonge leeftijd een arbeidsbeperking hebben. Als ze aan de voorwaarden voldoen hebben zij recht op Wajong. 

https://www.mbotoegankelijk.nl/

Alles over welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen er zijn als je in het MBO studeert met een ziekte of functiebeperking.

https://www.hogeronderwijstoegankelijk.nl/

Alles over welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen er zijn als je in het HBO of WO studeert met een ziekte of functiebeperking.

bottom of page